Zoom-in-sessies

Programma

Zoom in met experts

Stel na de presentaties van Martin Koolhoven en Joris Luyendijk je eigen programma samen. Je kunt kiezen uit diverse zoom-in-sessies in een festivalsetting.

(De komende weken vullen we het programma nog verder aan, hou deze website in de gaten.)

#1 Strak én creatief, door Martin Koolhoven

In een kleinschalige setting ga je in gesprek met regisseur Martin Koolhoven. Over de duivelse spagaat tussen als baas de regie houden en ruimte geven aan de cruciale inbreng van de experts om je heen. Hij deelt anekdotes, dilemma’s, onzekerheden en ervaringen. Over hoe het is om eindverantwoordelijk te zijn voor een creatieve miljoenenproductie, om met een hecht team (soms obsessief) gefocust naar een eindresultaat toe te werken en over het belang van tegenspraak, juist als je zelf succesvol bent.

 

#2 Kunnen we praten?, met Joris Luyendijk

Ga met Joris in gesprek over het confronterende beeld dat hij over diversiteit schetst in zijn lezing eerder op de middag. Hij ontdekte de ‘zeven vinkjes’ die de dienst uitmaken in ons land en waarom het zo vreselijk moeilijk is om elkaar te vinden, elkaar te waarderen in het anders zijn, samen te werken. Gelukkig kent hij ook de lichtpuntjes, waarmee je het in je eigen organisatie anders kunt doen.

 

#3 Je andere kanten, door Jelka van Houten

Ze maakt film, theater, muziek, cabaret en sieraden. Multitalent Jelka van Houten weet als geen ander hoe het is om verschillende rollen te vervullen. Ze laat jou ervaren hoe het is om andere kanten van jezelf te ontdekken. Jelka neemt je mee in haar wereld(en) en vertelt open en vermakelijk over haar eigen ervaringen en ontdekkingen. Met een ‘acting class’ zet ze je aan het denken. Durf jij nog nieuwe kanten van jezelf te ontdekken?

 

#4 Een kwestie van perspectief, door Job ter Burg

Alles is een kwestie van perspectief. Eén beeld kan verschillende betekenissen krijgen. De keuzes van de editor bepalen hoe jij een beeld in een film interpreteert. Wat komt ervoor, wat komt erna, wat is het perspectief: dat bepaalt de uiteindelijke betekenis van dat ene beeld. Net als in onze organisaties en vraagstukken. Met filmfragmenten laat Job je op een inspirerende manier zien wat editing doet en hij laat je nadenken over hoe je dat zelf kunt toepassen.

 

#5 The making of…een topteam, door Saida van der Reijd

Alleen met de juiste mensen in je team heb je kans van slagen. Castingdirector Saida weet er alles van. Als zij niet precies de juiste acteurs vindt, vergeet het maar. Dan wordt de film nooit een kaskraker.

In deze workshop laat ze je zien hoe ze elke keer weer een topteam samenstelt en ervaar je hoe een auditie in zijn werk gaat. Na vanmiddag kijk jij met andere ogen naar de spelers in jouw organisatie. En je beslist op nieuwe manieren wie welke rol krijgt.

 

#6  Helicopters en pakketjes, door Els Vandevorst

Je kunt nog zo’n mooi creatief proces hebben, als je de zakelijke kant niet op orde hebt, komt die film er nooit. De financiën, de juridische kant, de organisatie: producer Els is in charge. Haar helicopterview is cruciaal bij het maken van de film. Met ‘packaging’ brengt ze het complexe geheel terug tot hanteerbare, concrete componenten. Ze laat je zien hoe ze dat doet en inspireert je om deze methode in je organisatie toe te passen.

#7 De toon van de muziek, door Renger Koning en Arjan Helmantel
Muziek kan een film maken of breken. Renger en Arjan laten je aan de hand van filmfragmenten de kracht van muziek in film ervaren. Hoe draagt de muziek bij aan het verhaal dat de regisseur wil vertellen? Hoe wordt muziek gebruikt om op een onbewuste manier de kijker te beïnvloeden? Ze laten je anders luisteren naar filmmuziek en trekken samen met jou parallellen met het sturen in een (project)team. Hoe bepaalt jouw toon, jouw muziek het verhaal dat je overbrengt? 

Als filmmuziek goed is, neemt ze je mee het verhaal in en merk je haar nauwelijks op. Als het niet past, ben je er direct uit. Het lijkt wel communicatie...

 

#8 Het Rad van Perspectief: nieuw licht op diversiteit

Kunnen wij met alle deelnemers van het congres een nieuw licht werpen op diversiteit? Maak kennis met ons Rad van Perspectief. Geef een draai aan het Rad en kijk eens vanuit een compleet andere richting dan je gewend bent naar het vraagstuk van diversiteit (Joris Luyendijk houdt hierover eerder op de middag een lezing). Hoe kunnen we beter samenwerken? Hoe verminderen we polarisatie en hoe komen we dichter bij elkaar?

 

#9 Zitten en luisteren!

Ben je altijd aan het rennen om de complexe vraagstukken in je organisatie op te lossen? Werk je met multidisciplinaire teams, willen jullie meer opgavegericht werken en vind je dat best lastig? Gun jezelf een moment van bezinning. Plof in een zitzak, zet je blik op oneindig en een koptelefoon op. Neem je eigen situatie in gedachten en luister naar beeldverruimende vragen en perspectieven. Grote kans op een leuke inval of nieuwe inzichten.

Hollandse Nieuwe 

welkom@hnieuwe.nl

087 – 875 95 10

Foto Dot op Home: Martijn Nijenhuis

Foto Joris Luyendijk: Tom Connelissen

Website gemaakt door Wisemice.nl

Congreslocatie

Vrydemalaan 2 Groningen