De sprekers

Programma

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven is een van Nederlands meest succesvolle filmmakers. Hij won zes Gouden Kalveren en is bekend van onder andere Brimstone en Oorlogswinter en de VPRO-serie De Kijk van Koolhoven. Hij eet en drinkt film: HP De Tijd schreef ooit dat er celluloid door zijn aderen stroomt. Hij begon met kleine art house films. Kaskrakers als Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter volgden en onlangs maakte hij zijn internationale debuut met Brimstone, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht.

 

Tijdens A Thousand Views vertelt hij in een lezing en in een zoom-in-sessie over de rollen en fasen in een filmproces. Het is een inspirerend verhaal, over de regisseur en de lichtman, over de allesbepalende rol van de castingdirector en over de cruciale keuzes van de editor. En over de acteurs uiteraard: hoe bepalend de rol van hun persoonlijkheid is bijvoorbeeld. Welke keuzes maken zij en waarom zijn zij eigenlijk bereid de ene keer een hoofdrol te spelen en de andere keer een bijrol?

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk is journalist, auteur en antropoloog. Hij schreef onder andere de bestsellers Het zijn net mensen, Dit kan niet waar zijn en Onder bankiers. Sinds kort werkt hij voor De Correspondent als ‘Correspondent Slecht nieuws’.

 

Tijdens A Thousand Views houdt hij ons een spiegel voor. Is 1 + 1 wel meer dan 1,5?

Hoe kijk je naar jezelf en de mensen om je heen? Ben je echt bereid om met andere ogen naar de ander en je werk te kijken of ben je zo overtuigd van je eigen gelijk dat je andere geluiden helemaal niet goed hoort? Kun je je wel inleven als de ander echt anders is en kijkt dan jij (ook al doe je nog zo je best)?

Joris vertelt hoe ons onderbewuste werkt en waarom multidisciplinair samenwerken zo’n grote opgave is.

Hij geeft een lezing en je kunt met hem in gesprek in een zoom-in-sessie.

Jelka van Houten

Jelka van Houten is actrice en zangeres en opgeleid als artdirector. Ze speelde in diverse film-, theater- en televisieproducties, musicals en bands en ontving twee John Kraaijkamp Musical Awards. De korte film Raak waar ze in speelde won een Gouden Beer tijdens het filmfestival in Berlijn. Op dit moment is ze op tv te zien in Jeuk, eerder dit jaar in de bioscoop met de film Vals en vanaf april met Baantjer Het Begin. Samen met haar zus Carice speelde ze in 2012 in de film Jackie, waarvoor ze ook de titelsong voor haar rekening nam. In 2015 verscheen haar cd Hard place for a dreamer.

 

Tijdens A Thousand Views verzorgt ze een zoom-in-sessie waarin je nieuwe kanten aan jezelf ontdekt en geeft ze een prikkelende performance.

Crew Martin Koolhoven

De crew van Martin Koolhoven bestaat uit Job ter Burg (editor), Saida van der Reijd (castingdirector) en Els Vandevorst (producer). Tijdens A Thousand Views kun je zoom-in-sessies bij hen volgen.

Job ter Burg begon als editor van televisiedocumentaires en zat in de klas bij Martin Koolhoven. Ze gingen weer samenwerken voor Duister Licht (1997) en het veelbekroonde Suzy Q (1999). Na twee nominaties voor Beste Montage op het Nederlands Film Festival in Utrecht voor Van God Los en Het Schnitzelparadijs werd hij de filmeditor van Zwartboek van Paul Verhoeven.

Saida van der Reijd is een Nederlandse castingdirector in Amsterdam. Ze heeft meer dan 125 korte en lange films gecast. Zo was zij onder andere castingdirector van de films Simon, Skin en De Eetclub.

Els Vandevorst is een Nederlands filmproducent. Met haar afstudeerfilm Alaska won zij de Student Academy Award voor beste studentenfilm, een prijs die jaarlijks door de organisatie van de Oscars wordt uitgereikt aan de beste studentenfilms ter wereld.

Renger Koning en Arjan Helmantel

Renger Koning

Addicted to sound! Met die woorden besluit hij zijn bio op LinkedIn. Een indrukwekkende bio, overigens. Renger is filmcomposer, producer en sound designer, zeer ervaren en met een enorme staat van dienst. Hij componeert muziek voor films, documentaires, reclame en games. Dat doet hij vanuit zijn bedrijf Soundbase in Groningen. In 2017 won hij de Buma-award voor beste filmmuziek, voor Bezness as Usual.

Kort geleden ging tijdens het Imagine Film Festival de documentaire Finding Tom Bombadil in première. Een intrigerende film over de voortdurende, wereldwijde zoektocht naar Tom Bombadil, de meest mysterieuze fantasiefiguur uit Tolkiens Lord of the Rings. Renger componeerde de muziek.

Arjan Helmantel

Arjan Helmantel is organisatieadviseur en begeleider van ontwikkeltrajecten. Met een achtergrond als gedragswetenschapper en bedrijfskundige heeft hij zich meer en meer bekwaamd in gedrag en communicatie binnen organisaties. Een van zijn specialisaties is leiderschapscommunicatie: hoe oefen je invloed uit als leider met alles wat je zegt en doet? In leiderschapsprogramma's gebruikt hij film regelmatig als hulpmiddel en inspiratiebron. 

Renger en Arjan verzorgen samen een zoom-in-sessie.

Hollandse Nieuwe 

welkom@hnieuwe.nl

087 – 875 95 10

Foto Dot op Home: Martijn Nijenhuis

Foto Joris Luyendijk: Tom Connelissen

Website gemaakt door Wisemice.nl

Congreslocatie

Vrydemalaan 2 Groningen